Историята за романса между Ърнест Хемингуей и Марта Гелхорн е интригуваща, изпълнена

...
Историята за романса между Ърнест Хемингуей и Марта Гелхорн е интригуваща, изпълнена
Коментари Харесай

Любовта им пламна сред куршуми, но приключва бурно

Историята за романса между Ърнест Хемингуей и Марта Гелхорн е завладяваща, изпълнена със завладяващи моменти и трагични обрати. Любовта им пламва в навечерието на Втората международна война и умира малко преди края ѝ. И двамата са мощни характери, писатели, публицисти и пламенни персони, които взаимно се изпепеляват.

Хемингуей и Гелхорн се предизвикват, поддържат, а откакто се разделят, отхвърлят да приказват един за различен.

Любовта им пламва бързо, Хемингуей мигновено е обаян от чара, остроумието и аристократичността на Марта. Младата журналистка също е мощно привлечена от писателя. В едно писмо до приятелката си Елинор Рузвелт, тя споделя: 

Пионерът във военната публицистика Марта Гелхорн и третата брачна половинка на Хемингуей, споделя: " Защо би трябвало да съм записка под линията в живота на някой различен?

Когато се срещат за първи път, Хемингуей е женен за втората си брачна половинка Полин Пфайфър, най-критикуваната от дамите на писателя, наричана  " Дяволът в Диор “. Говори се, че тя е " откраднала " писателя от първата му брачна половинка, която била блага жена с положително сърце. По това време Хемингуей живее в Кий Уест дружно с Полин и двете им деца, прекарвайки времето си в лов на риба и пиейки в месния бар Sloppy Joe`s, където е и първата му среща с Марта.

След запознанството си двамата прекарват няколко вълшебни дни дружно в диалози за политика, любовта на Хемингуей към Куба, книгите му и новия му ръкопис. Всички тези срещи се развиват пред очите на Полин, която е безсилна пред мощното привличане сред брачна половинка ѝ и младата журналистка.

ЛЮБОВНИЦИ В ИСПАНИЯ

В разгара на Испанската революция през 1937 година Хемингуей отпътува за Барселона, с цел да стартира фотосите на документалния си филм. Не минава доста време и Марта го последва като боен сътрудник за списание Collier’s. Хемингуей към този момент я чака, подготвил ѝ е стая до неговата.

Сред дъжд от патрони и бомбардировки, точно там стартира тяхната спекулация. В началото Марта твърди, че не обича Хемингуей и не е физически привлечена от него, само че му се е възхищава и е признателна за неговото другарство и водачество в изискванията на ужасяваща война.

В края на 1937 година Хемингуей се прибира в Кий Уест при жена си Полин, само че към този момент за всички е ясно, че бракът им е към своя край. Марта остава на бойното поле в Европа, с цел да отразява военните офанзиви на Хитлер, които по-късно описава в романа си " Поразено поле “, разгласен за едно от най-въздействащите ѝ художествени творби.

ЛЮБОВТА РАЗЦЪФТЯВА ВЪВ " ФИНКА ВИХИЯ “

Потънал в тъга и мисли за Марта, Хемингуей стартира да пие щедро още от сутринта. Не издържайки ситуацията вкъщи, отпътува за Куба, сякаш да написа. Малко по-късно, Марта се причислява към него, откривайки го пийнал сред две разхвърляни и мърляви стаи - една за писане и една за спане.

Потресена от гледката, която я посреща, се заема с търсенето на дом, в който двамата могат да се отдадат един на различен и писането. Открива изоставена, само че извънредно артистична къща в Хавана наречена " Финка Вихия “. Двамата заживяват там, което поставя края на брака сред Хемингуей и Полин.

Сватбата сред двамата писатели не се бави и 21 ноември 1940 година Двамата се женят. Един публицист разказва динамичната двойка като съюз сред " кремък и стомана ". Животът в Хавана за новата двойка е изпълнен с романтика, обич и дълги следобеди на писане. Кубинската идилия не трае дълго.

Втората международна война e към този момент в разгара си, а душата на амбициозната Марта я дърпа към военното поле, с цел да отразява военните събития. Тя постоянно пътува, което мощно натъжава сърцето на Хемингуей. Той споделя пред непосредствен другар:

Щастлив съм с нея. Тя е тъкмо това от което се нуждая. Обеща ми, че ще спре да пътува и ще си остане в къщи.

ВОЙНАТА В СЪРЦАТА

Бомбардировките над Пърл Харбър и влизането на Америка във войната обаче още повече нажежава връзките сред двойката. И двамата се концентрират върху работата си, а напрежението у дома става отвратително. Спасението идва, когато Марта отпътува за Карибите, с цел да отразява подготовката на военните за влизането във войната. По време на пътуването си двамат си разменят благи и интимни писма. Той ѝ написа какъв брой му липсва, а тя му споделя, че ще завърши с кариерата си на кореспондент и ще си остане в къщи при него и ще е примерна жена.

Завръщането ѝ е щастливо, двамата осъзнават, какъв брой доста са си липсвали. Прекарват лятото щастливо, само че закратко…

Запоите на Хемингуей вгорчават живота на Марта, свадите не закъсняват, а писателят очевидно е трагичен вкъщи. За да се избави от този " пъкъл “ вкъщи, Марта отпътува за бойното поле в Европа. Моли брачна половинка си да я придружи, само че той ѝ отхвърля. Преди да замине, тя му написа нежно писмо:

Ти ми принадлежиш…Животът ни е толкоз разнообразен… Ще се опитам да бъда красива за теб даже когато остарея, в случай че не съумея, ще се опитам да бъда по-добра. Обичам те доста.

Завръщането ѝ вкъщи обаче слага началото на края на техния плевел брак. Двамата се карат непрекъснато, а някой клюки настояват, че писателят не един и два пъти е посягал на жена си.

КРАЯТ НА ЕДНА ЛЮБОВ, ПЪЛНА С ПРОТИВОРЕЧИЯ

Марта схваща, че с бракът ѝ е свършено след измяната на Хемингуей. Тя е трябвало да замине като сътрудник в Лондон, с цел да отразява военните събития, само че Хемингуей, зад тила, ѝ взима позицията и отпътува вместо нея. На своя глава Марта потегля сама за Англия, на борда на норвежки товарен транспортен съд. В писмо до другари тя написа:

Той е добър човек. Но може би е несъответствуващ за мен. Чудя се дали изобщо връзката ни в миналото е била сполучлива. Прекалено доста се караме. Всичко отива по дяволите и съм тъжна до гибел.

Тъжният завършек на бурната им връзка става публична през 1945 година След раздялата си в Лондон се срещат още два пъти в живота си, инцидентно в Париж и за завършването на развода си. Двамата не приказват един за различен до края на живота си.

Марта Гелхорн е обичала мощно брачна половинка си, само че отхвърля да пожертва личните си фантазии - " Моята упоритост - това ми се струваше най-мръсната дума от всички “ - с цел да успокои властното му его, напомня Ladyzone.bg. Притисната от всички страни, тя " не може да излезе от сянката му “. Нейната прозаичност непрестанно е сравнявана с неговата и тя е принудена да се съревновава с него, " един до друг и перо до перо “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР